Hulpmiddelen tegen teken

Een tekenbeet voorkomen kan door goede voorzorgsmaatregelen- en beschermingsmaatregelen te nemen. Voordat je naar buiten gaat, zeker in gebieden met veel gras, riet en struikgewassen, is goede teken bescherming belangrijk.

Voorzorgsmaatregelen tegen teken

Bugsox tegen tekenTeken komen veel voor in gras, heide, riet en struikgewassen en komen van onderen op je lichaam. Het is daarom belangrijk om je voeten en je broek te beschermen. Draag daarom geïmpregneerde sokken of gebruik een impregneermiddel om je kleding mee te behandelen. De impregnatie zorgt ervoor dat de teek meteen bij aanraking van de kleding dood gaat, maar is absoluut onschadelijk voor volwassenen en kinderen.

De teek komt overal

De meeste tekenbeten gebeuren tijdens het tuinieren in eigen tuin, golfen of wandelen. Maar ook op voetbalvelden en in parken loop je risico. Bedek je hoofd en lichaam zoveel mogelijk en smeer de onbedekte delen in met 30-50% Deet. Des te hoger de concentratie Deet, des te langer de beschermingsduur, let hierbij wel op dat een percentage hoger dan 50% niet langer dan 5 uur beschermt, waardoor gebruik hiervan niet wordt geadviseerd. 30% beschermt tot 3 uur, 40%: tot 4 uur en Deet 50%: tot 5 uur. Liever een middel zonder Deet? Care Plus Anti-Insect Natural bevat Citriodiol® (lemon-eucalyptus extracten) en biedt 6 uur bescherming!

De teek kruipt via je voeten naar boven en zo stop je de teek. Het voorkomen van een tekenbeet is beter dan het genezen van de ziekte van Lyme!

Verwijderen teken

Een teek zit sneller op je lichaam dan je denkt. Controleer jezelf en anderen, bijvoorbeeld kinderen, daarom zo goed mogelijk op teken. Vooral op warme en vochtige plekken zoals knieholtes, liezen, oksels en je haargrens. Een teek is zo klein dat je hem snel over het hoofd ziet. Maak er tijdens het tekenseizoen, van mei tot en met augustus zijn de teken overal actief, een gewoonte van om op een vast moment teken controle te houden. Bijvoorbeeld na het tanden poetsen, meteen op teken testen!

Tekentang

Ontdek je een teek? Met de tekentang verwijder je de teek eenvoudig en in z’n geheel. Zorg dat je altijd een tekentang bij de hand hebt zodat je een teek zo spoedig mogelijk kunt verwijderen. Dan loop je het minste risico op de ziekte van Lyme. Probeer een teek nooit met de hand, nagels, vuur of alcohol te verwijderen. Daardoor loop je het risico dat je de teek niet in z’n geheel verwijderd of dat de teek in shock raakt en uit reactie alsnog speeksel achterlaat, wat het risico op besmetting met de ziekte van Lyme vergroot.

Teek verwijderen

Een teek moet je zo snel mogelijk verwijderen, in ieder geval binnen 24 uur. De kans dat de teek zich dan heeft vastgeklampt en vastgezogen is dan het kleinst en daardoor ook de kans op besmetting. Het is daarom belangrijk dat je jezelf regelmatig controleert op teken, zodat je zo snel mogelijk over kan gaan tot actie en de teek en de ziekte van Lyme zo geen kans geeft!

Controleer ook je huisdieren

Ook huisdieren worden regelmatig slachtoffer van de teek. Hoewel een tekenbeet voor honden of katten minder gevaarlijk is dan voor mensen, nemen huisdieren vaak teken mee naar binnen, waar de teek weer op zoek zal gaan naar een gast om zich te voeden. Voor huisdieren bestaan er, net als vlooienbestrijding, diverse bestrijdingsmiddelen waardoor je huisdier geen last krijgt van de teek en het risico op een tekenbeet vermindert!

Test de Teek

Care Plus tekentestTest jezelf regelmatig op teken. Las daar tijdens het tekenseizoen, dat ieder jaar in april begint, een vast moment voor in als je buiten bent geweest. Bijvoorbeeld, tanden poetsen, teken testen. Werk je veel buiten en kom je veel in de leefomgeving van de teek, controleer jezelf dan iedere pauze!

Merk je een teek op die zich al volgezogen heeft? Of ontdek je de teek pas na 24 uur? Dan is het verstandig om de teek te testen. Met een tekentest kun je zien of de teek besmet is met de Borrelia bacterie. Als dat het geval is, kan je met de testuitslag naar je huisarts om aan te dringen op verder onderzoek.

Schrijf de datum van de tekenbeet op, zodat je daar naar kan verwijzen bij eventuele medische klachten.

Rode kring blijft vaak uit

ringWist je dat maar bij 35% van de tekenbeten de bekende rode kring ontstaat? Het kan dus heel goed dat je na het verwijderen van een teek geen rode kring krijgt. Ook zonder rode kring is een tekenbeet gevaarlijk en kun je besmet zijn met de ziekte van Lyme. Hoe eerder je een teek op je lichaam, of een tekenbeet ontdekt, des te beter. Huisartsen nemen je vaak alleen serieus als je een rode kring hebt, als bewijs van een tekenbeet. Daarom is het slim: test een teek. Op die manier kan je de huisarts laten zien dat er betrouwbare aanwijzingen zijn en aandringen op verder onderzoek!