Tekenbeet voorkomen

Een tekenbeet voorkomen is beter dan genezen. Gelukkig zijn er praktische oplossingen waardoor je nog steeds kunt genieten van buiten zijn, tuinieren, golfen, spelen en met blote voeten in het gras lopen. De opkomst van de teek maakt buiten zijn een stuk minder onbezorgd. Een teek kan besmet zijn met de borrelia bacterie, die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Een tekenbeet is lastig te herkennen, want net na de beet merk je er weinig van. Na een tijdje kan er een rode kring rond de plek van de beet ontstaan. De bekende rode kring (erythema migrans) komt maar bij 40-60% van de tekenbeten voor! Van maart t/m september worden de meeste tekenbeten waargenomen.

Teek op de huid

  • Zo ziet een teek eruit als hij op je huid loopt
  • Een volgezogen teek kan wel 1 cm. groot worden
  • Alleen vrouwtjes teken en nymfen (onvolwassen teek) zijn gevaarlijk

Hoe voorkom je een tekenbeet?

Een tekenbeet voorkomen kan niet met huis-tuin-en-keuken middelen. De teek is erg sterk en kan lang overleven. Om veilig buiten te kunnen recreeren, is grover geschut nodig. DEET, een sterk muggen- en tekenafweermiddel, beschermd afhankelijk van de gekozen concentratie 3 tot 6 uur tegen teken. De teek raakt bedwelmd en zal zich niet (kunnen) vastklemmen. Omdat de teek van onderen komt, uit het struikgewas, gras en de heide, is het belangrijk om je voeten te beschermen. Dit kan je doen met Bugsox, deze sokken zijn geimpregneerd en daardoor tekenwerend. De teek krijgt geen kans om via je voet omhoog te kruipen en zo in een donker, vochtig plekje zoals je oksel, lies, haargrens of knieholte kan gaan nestelen. Naast de beschermende producten is het belangrijk om je altijd te controleren op tekenbeten, nadat je buiten bent geweest. Zeker in het seizoen als de teken actief zijn, van maart tot en met september. Maak hier een terugkerend ritueel van, bijvoorbeeld voor het tandenpoetsen ‘s avonds.

  • Teken komen van onderen! Bescherm jezelf dus van onder naar boven.
  • In de buurt van begroeiing, struiken en/of heide? Stop je broekspijpen in je sokken! Modieus is het niet, wel beter dan een tekenbeet oplopen en de ziekte van Lyme krijgen.
  • Speciale geïmpregneerde sokken zijn uitermate geschikt voor tekenbescherming.

Belang tekenbeet voorkomen

Waarom is het zo belangrijk om een tekenbeet te voorkomen? Omdat de ziekte van Lyme ernstige symptonen kan veroorzaken, zeker als er lange tijd tussen de beet en de behandeling zit. Voorkomen is beter dan genezen en juist omdat de tekenbeet geen pijn doet, geen bult of jeuk veroorzaakt en lastig te herkennen is, is het belangrijk om geen tekenbeet op te lopen.Daarnaast is de diagnose van de ziekte van Lyme lastig vast te stellen, omdat de symptomen erg verschillen per persoon en tijd. Ook lijken veel symptomen op andere ziekten, als MS.

Ziekte van Lyme

De ziekte van Lyme is een infectieziekte, veroorzaakt door de Borrelia Burgdorferi bacterie (spirocheet). Deze wordt overgedragen door de schapenteek, de teek die in het grootste deel van Europa, Azie en de Verenigde Staten voorkomt. De ziekte van Lyme is een gemene ziekte, juist omdat de symptomen lijken op andere ziekten en de gevolgen op lange termijn zo ernstig zijn. Krijg je na een tekenbeet last van de volgende symptomen, ga dan meteen naar je huisarts en geef aan dat je denkt dat je door een teek gebeten bent!

De symptomen:

Enige tijd na de tekenbeet kun je griepachtige klachten krijgen, zoals hoofdpijn, stijve nek, koorts, spierpijn en vermoeidheid. Deze klachten kunnen weer verdwijnen. Als de Lyme-bacterie zich door het lichaam verspreid (dissemineert), krijg je last van enkele of gecombineerde symptomen. Daarna houden de klachten vaak aan en kunnen klachten zich uitbreiden naar o.a. neurologische (zenuwstelsel/hersenen), dermatologische (huid), reumatologische (spieren en gewrichten), cardiologische (hart), opthalmologische (ogen) en psychiatrische klachten. De ziekte van Lyme is een multi-systeem ziekte, waardoor je nooit last hebt van 1 symptoom, maar een combinatie van meedere.
Het ziekteproces van de ziekte van Lyme is onder te verdelen in 3 stadia:

  1. lokale huidinfectie
  2. vroege gedissemineerde infectie en
  3. chronische Lyme-borreliose.

De lokale huidinfectie treedt niet bij iedereen op, terwijl behandeling in dat stadia het grootste effect heeft. Voor de diagnose van de ziekte van Lyme is nog geen eenduidige standaard.