Beroemdheden met de ziekte van Lyme

 

De ziekte van Lyme is een infectieziekte, veroorzaakt door de Borrelia Burgdorferi bacterie. Deze wordt via een tekenbeet van een geïnfecteerde teek overgedragen. Teken zijn niet alleen in Nederland te vinden, ze zijn over de hele wereld verspreid. De ziekte van Lyme is een gemene ziekte, juist omdat de symptomen veel lijken op andere ziekten en de gevolgen op lange termijn ernstig zijn. De ziekte kan iedereen treffen, zo zijn ook een aantal (inter)nationale beroemdheden slachtoffer geworden van de  gemene ziekte van Lyme.

Jack Spijkerman

Jack spijkerman foto van BuzzE
Foto:ANP Kippa

De Nederlandse cabaretier en televisie- en radiopresentator, Jack Spijkerman, is één van de bekendheden die de ziekte van Lyme heeft opgelopen. Eind 2012 belandde hij in het ziekenhuis na een tekenbeet. de BN’er voelde zich erg beroerd en dacht dat het om een hartaanval ging, uiteindelijk bleek het om de ziekte van Lyme te gaan.

Impact op carriere

De presentator leed in totaal drie maanden lang aan de ziekte van Lyme. Met behulp van een antibiotica kuur werd de presentator genezen, waarna hij weer aan de slag kon als presentator.

Floortje Dessing

TBWA/Busted
Foto:TBWA/Busted

De Nederlandse presentatrice en schrijfster van reisverhalen heeft de ziekte van Lyme opgelopen in Japan, waar ze bezig was met opnamen van RTL Travel. Floortje werd ineens heel moe en misselijk, maar ze kon naar eigen zeggen het “koppeling” tussen de ziekte van Lyme en de eerder opgelopen tekenbeet niet direct leggen.

Impact op carriere

Nadat zij gebeten was voelde zij zich beroerd en had weinig tot geen energie in haar lichaam. Ze heeft een tijd niet veel kunnen doen vanwege de ziekte van Lyme, maar herstelde volledig nadat zij een maand lang een antibiotica kuur kreeg.

In een artikel van de NCRV-gids liet Floortje het volgende weten over haar strijd met de ziekte van Lyme. “Drie jaar geleden ben ik ingestort. Ik had hartproblemen en bleek de ziekte van Lyme te hebben, was volledig op. Toen heb ik doodsangsten uitgestaan. Op reis checkte ik van tevoren waar het dichtstbijzijnde ziekenhuis was. Altijd is er de angst dat het lijf het opgeeft. En toch ga je maar door.

Ook was zij te gast bij  het programma RTL Late Night, waar de ziekte van Lyme ter sprake kwam. De presentatrice liet weten dat zij het geluk had dat de diagnose tijdig werd vastgesteld en dat dit niet bij iedereen het geval is “Het is natuurlijk wel heel verdrietig dat er in Nederland zoveel mensen zijn bij wie het veel langer heeft geduurd en die daar dus daadwerkelijk dood en dood ziek van zijn, en dat is dus heel erg tragisch

Pete Philly

Pete philly foto van ZDF
Foto: ZDF

BN’er Pete Philly, Nederlandse zanger en rapper, deelde onlangs via  zijn Facebook pagina het nieuws dat hij al jaren aan de ziekte van Lyme lijdt. Naast dat deze verschrikkelijke ziekte een aanslag op zijn carrière pleegde, is hij ook in de schulden beland.

Impact op carriere

Nadat hij erachter kwam dat hij de ziekte van Lyme had, verdween de artiest op de achtergrond.  Vanwege zijn ziekte stapte hij uit het duo “Pete Philly & Perquisite”  en heeft hij sinds 2011 geen album meer uitgebracht. Pete, die momenteel nog aan de ziekte van Lyme lijdt, ziet de toekomst echter positief in. Zo schreef hij dat hij weer nieuwe muziek zal maken en zich meer aanwezig voelt dan ooit.

Op zijn facebook pagina deelde Pete Philly het volgende met zijn fans:”The reason I haven’t released an album in almost five years, the reason I didn’t promote that album as well as I would’ve liked, even part of the reason I ended up quitting Pete Philly & Perquisite is because I’ve been suffering from chronic lyme’s disease.” “I started working on new music thinking I’d be good after years of therapies and protocols but I’ve had to be a lot more patient than that. Word to Schwarzenegger tho, I’LL BE BACK. Thank you for listening. Love and wisdom, Pete.”

Yolanda Foster

yolanda foster zap2it
Foto: Zap2it

Ook Yolanda Foster, o.a. bekend van The Real Housewives of Beverly Hills en voormalig model, is bezig met een al drie jaar durend gevecht tegen de ziekte. In januari 2015 heeft ze een enorme terugslag gehad. Ze kon niet meer lezen, schrijven of televisie kijken, omdat ze de informatie niet meer kon verwerken. Nadat zij onlangs haar lekkende siliconen borstimplantaten verwijderd had ging het de actrice stukken beter af. Eerder deze maand maakte ze bekend dat ook haar twee jongste kinderen (dochter Bella Hadid en zoon Anwar Hadid)  sinds 2012 aan de ziekte van Lyme lijden (klik op de foto).

Impact op carriere

Yolanda is momenteel actrice in de reality show Real Houswives of  Beverly Hills. Op haar blog van de reality show en social media stelt zij zich open over haar stijd tegen de ziekte van Lyme. Zo heeft zij het haar missie gemaakt om meer aandacht te krijgen voor Lyme. Yolanda heeft momenteel nog de ziekte van Lyme.

In een interview liet Yolanda weten dat ze trots is op Avri Lavinge, die ook aan de zieke van Lyme lijdt, voor het creëren van aandacht voor Lyme:”I took Avril under my wing when she first got sick and shared all I know… I am so proud of her for going public and helping us bring awareness to this debilitating disease.”

Op haar blog schreef ze over de moeizame zoektocht naar de juiste behandeling voor haar ziekte:“I wasted the first year trying to get diagnosed and spent the next two trying to find a cure. I have gone from the conventional long-term antibiotics to about every holistic protocol there is to offer.”

Tijdens de Global Lyme Alliance Gala sprak ze over de ontdekking dat haar twee jongste kinderen de ziekte van Lyme hebben: “When my two youngest children, Bella and Anwar, were diagnosed with chronic Lyme disease in early 2012, watching my babies struggle in silence in order to support me in my journey, struck the deepest core of hopelessness inside of me.”

George Bush

bush Shawn Thew EPA
Foto:Shawn Thew/EPA

In de zomer van 2007 is zelfs George Bush behandeld voor Lyme. Dit is in het geheim gebeurd en pas achteraf aangekondigd. Er wordt gezegd dat Bush na de ziekte moeilijker en langzamer praat. Of dit daadwerkelijk het gevolg van de ziekte van Lyme is, is niet bekend.

Bastian Schweinsteiger

Foto: Harald Bischoff
Duitse voetbal International, Bastian Schweinsteiger, leed in april van 2007 aan Lyme. De voetballer kampte eerder die maand aan een mysterieuze ontsteking in zijn rechterknie, de oorzaak hiervan bleek na diagnose een eerder opgelopen tekenbeet te zijn. Schweinsteiger gaf aan dat zijn antibiotica kuur aansloeg en is momenteel nog actief als professioneel voetballer.

 

Avril Lavigne

Foto: Glenn Francis

De zangeres uit Canada heeft lang met klachten rondgelopen die artsen niet konden verklaren. Avril had geen kracht om te gaan zwemmen en kon amper eten. Na verloop van tijd bleek dat ze de ziekte van Lyme had. Dit maakte zij begin April bekend.

Impact op carriere

Avril was er heel erg slecht aan toe, ze heeft ruim vijf maanden lang in bed gelegen vanwege de ziekte van Lyme. Hierdoor kon zij geen nieuwe muziek maken en uitbrengen. In de zomer gaf zij aan dat ze zich een stuk beter voelt; ze is al halverwege haar behandeling en de medicijnen lijken aan te slaan. Inmiddels maakt de zangeres weer nieuwe muziek.

De zangeres vertelde in het People Magazine dat het voor haar aanvoelde alsof ze doodging en dat de artsen haar niet serieus namen:“I felt like I couldn’t breathe, I couldn’t talk and I couldn’t move. I thought I was dying,” I had to fight… I had doctors tell me I was crazy and they didn’t want to test me. I had to learn about it completely on my own.”

In het onderstaande filmpje is te zien hoe Avril zich openstelt over haar ziekte.

Advies

De meeste van deze beroemdheden zijn gelukkig genezen van de ziekte van Lyme. Dit komt grotendeels omdat ze er tijdig bij waren. Hoe later de diagnose wordt gesteld hoe groter de kans op chronische Lyme. De onduidelijke symptomen maken dit alleen maar nog lastiger.

Om de kans op chronische Lyme te verkleinen is het raadzaam om de volgende punten op te nemen.

  • Voorkom een tekenbeet m.b.v. insectenwerende middelen.
  • Controleer jezelf altijd op tekenbeten, nadat je de natuur in bent geweest.