Hulpmiddelen tegen teken

Een tekenbeet voorkomen kan door goede voorzorgsmaatregelen- en beschermingsmaatregelen te nemen. Voordat je naar buiten gaat, zeker in gebieden met veel gras, riet en struikgewassen, is goede tekenbescherming belangrijk.

rsz_136461-psh1-care-plus-bugsox-adventure2-35-37-201507_10 (1)

Voorzorgsmaatregelen tegen teken

Teken komen veel voor in gras, heide, riet en struikgewassen en komen van onderen op je lichaam. Het is daarom belangrijk om je voeten en benen te beschermen. Draag daarom geïmpregneerde sokken of gebruik een impregneermiddel om je kleding mee te behandelen. De impregnatie zorgt ervoor dat de teek enige tijd na in contact te zijn geweest met de kleding dood gaat, maar is absoluut onschadelijk voor volwassenen en kinderen.

Anti-Teek spray

De teek komt overal

De meeste tekenbeten gebeuren tijdens het tuinieren in eigen tuin, en recreëren in het bos, park of duingebied. Alhoewel teken niet uit bomen vallen, kunnen ze in laag struikgewas zitten, waar in gebukte positie je hoofd of bovenlichaam ook een smakelijk hapje is voor de teek. Bedek je lichaam zoveel mogelijk met kleding en smeer de onbedekte delen in met een sterk teekwerend middel, zoals de Anti-Teek spray van Care Plus. Deze spray bevat eucalyptus citriodora olie (lemon-eucalyptus extracten) en biedt 6 uur bescherming! De minimale leeftijd om de spray te mogen gebruiken is een verademing t.o.v. DEET, dit mag namelijk al vanaf een leeftijd van 3 maanden oud gebruikt worden.

Verwijderen teken

Een teek zit sneller op je lichaam dan je denkt. Controleer jezelf en anderen, bijvoorbeeld kinderen, daarom zo goed mogelijk op teken. Vooral op warme en vochtige plekken zoals knieholtes, liezen, oksels en je haargrens. Een teek is zo klein dat je haar snel over het hoofd ziet. Maak er tijdens het tekenseizoen, van april tot en met oktober, een gewoonte van om op een vast moment een tekencontrole te houden. Bijvoorbeeld na het tanden poetsen, meteen op teken controleren! De beste manier om teken te verwijderen is met een tekentang.

Tekentang

Ontdek je een teek? Met de tekentang verwijder je de teek eenvoudig en in z’n geheel. Zorg dat je altijd een tekentang bij de hand hebt zodat je een teek zo spoedig mogelijk kunt verwijderen. Dan loop je het minste risico op de ziekte van Lyme. Probeer een teek nooit met de hand, nagels, vuur of alcohol te verwijderen. Daardoor loop je het risico dat je de teek niet in z’n geheel verwijderd of dat de teek in shock raakt en uit reactie alsnog speeksel achterlaat, wat het risico op besmetting met de ziekte van Lyme vergroot.

Teek verwijderen

Een teek moet je zo snel mogelijk verwijderen, in ieder geval binnen 24 uur. De kans dat de teek zich heeft vastgeklampt en vastgezogen is dan het kleinst en daardoor ook het risico op besmetting. Het is daarom belangrijk dat je jezelf regelmatig controleert op teken, zodat je zo snel mogelijk over kan gaan tot actie en de teek en de ziekte van Lyme zo geen mogelijkheid geeft!

Controleer ook je huisdieren

Ook huisdieren worden regelmatig slachtoffer van de teek. Hoewel een tekenbeet voor honden of katten minder gevaarlijk is dan voor mensen, nemen huisdieren vaak teken mee naar binnen, waar de teek weer op zoek zal gaan naar een gast om zich te voeden. Voor huisdieren bestaan er, net als vlooienbestrijding, diverse bestrijdingsmiddelen waardoor je huisdier geen last krijgt van de teek en het risico op een tekenbeet vermindert!