Teken alert: Patiënt ziek door teken-encefalitisvirus

Met ruim 23.000 Nederlanders die jaarlijks besmet raken met de ziekte van Lyme, is het voorkomen van tekenbeten een groot aandachtspunt. Vorige maand werd in Nederlandse teken voor het eerst het teken-encefalitisvirus (TBE-virus) aangetroffen, vandaag werd bekend dat voor het eerst in Nederland een patiënt ziek geworden is door een teek die dit virus bij zich droeg. Extra reden om alert te zijn als je de natuur intrekt! Wat houdt TBE in en wat zijn de gevolgen nu het ook in Nederland actief is?

In het buitenland wordt al langere tijd gepraat over het TBE virus en sinds juni is ook Nederland aan de beurt. In teken op de Sallandse Heuvelrug werd toen het virus voor het eerst in ons land aangetroffen. Het risico op besmetting is een stuk kleiner dan bij de ziekte van Lyme, maar reden om extra alert te zijn is het wel.

Photo by Gido https://www.flickr.com/photos/103499652@N04/
Photo by Gido https://www.flickr.com/photos/103499652@N04/

Wat is TBE?

Het tick-borne encephalitisvirus (of het TBE-virus) staat ook wel bekend als het FSME virus (Frühsommer-Meningo-encephalitis) en kan ontstekingen aan de hersenen veroorzaken. Hoewel het virus onlangs wel is aangetroffen in Nederlandse teken, waren er tot vandaag nog geen besmettingen geconstateerd. De virusinfectie wordt overgedragen door de teek of door het drinken van ongepasteuriseerde melk. Bij TBE is direct sprake van een infectie. Dat houdt in dat besmetting niet meer kan worden voorkomen als de beet eenmaal heeft plaatsgevonden.

Wie besmet is met het TBE virus kan in eerste instantie denken dat het de griep is. Klachten als koorts, hoofdpijn en spierpijn gaan meestal na een week weer over. In sommige gevallen ontwikkelt het virus zich echter tot een tweede fase waarbij er sprake is van ontsteking aan het hersenweefsel of hersenvliesontsteking. Bij 1 tot 2% van alle besmettingen is dit fataal of heeft het blijvende schade aan de hersenen tot gevolg.

 

De risicogebieden

Met TBE besmette teken komen al langer voor in Europa. Met name in Oost-Europa zijn ze actief, maar ook Duitsland, Oostenrijk en het oosten van Frankrijk horen tot de risico gebieden. In het zuiden van Duitsland komen infecties met TBE steeds vaker voor. Daarnaast is er een Aziatische variant van het virus dat actief is in onder andere Rusland, Mongolië en delen van China en Japan. Op de Duitse website zecken.de vind je een overzicht van alle risicogebieden in Europa.

 

Vaccinatie 

In tegenstelling tot de ziekte van Lyme bestaat er tegen TBE wel een vaccin. In gebieden waar het virus veel voorkomt, zoals in het zuiden van Duitsland, worden inwoners ingeënt. Op dit moment is het niet gebruikelijk om je voor een vakantie naar Duitsland of andere risicogebieden in te laten enten. Dat heeft er alles mee te maken dat de kans op besmetting met het TBE virus zeer klein is en het huidige inentingsprogramma in totaal negen maanden duurt.

 

TBE in Nederland

Het is op dit moment nog te vroeg om te kunnen zeggen hoe het TBE virus zich in Nederland zal ontwikkelen. Wanneer het virus zich gaat verspreiden is het niet ondenkbaar dat er ook bij ons preventieve maatregelen worden genomen in de vorm van vaccinaties. Extra oplettendheid is raadzaam, zeker als je in of nabij de Sallandse Heuvelrug gaat wandelen.

Anti-Teek spray

Teken komen met name voor in begroeide gebieden, zoals duinen, bossen en heide. Het is een fabel dat ze uit bomen kunnen vallen: ze komen juist van onderen. Naast bedekkende kleding zijn zogenaamde bugsox daarom een uitkomst: deze sokken zijn geïmpregneerd en daarmee teekwerend. Draag altijd een lange broek als je de natuur in gaat en stop de broekspijpen in je sokken om te voorkomen dat teken omhoog kunnen kruipen. Care Plus heeft daarnaast de Anti Teek spray ontwikkeld, een speciale teekwerende spray waarmee je 6 uur lang beschermd bent tegen teken. Meer informatie over het voorkomen van een tekenbeet zie je in onderstaande video:

Blijf alert

Al het nieuws rondom het TBE virus in Nederland volgen? Volg dan stop de teek op facebook en twitter.