Teken Verwijderen

hypostoom (midden) + palpen (links en rechts van hypostoom)
hypostoom (midden) + palpen (links en rechts van hypostoom)

Teken zijn bijna niet te zien wanneer ze over je huid lopen of wanneer ze zich nog maar net hebben vastgebeten. De spinachtige parasiet is ontzettend klein, klemt zich vast met kleine weerhaken en doorboort de huid met een hypostoom (zaagachtig orgaan). Op dat moment zit een teek letterlijk muurvast: je krijgt er geen beweging in zonder dat je daarbij speciaal materiaal gebruikt. Het kan gevaarlijk zijn om een teek op de foutieve manier te verwijderen: de teek kan namelijk tijdens een onjuiste manier zijn besmetting in je huid loslaten. Verwijder een teek daarom dus altijd met een speciale tekenverwijderaar. Zo verminder je de kans op een besmetting, zoals de ziekte van Lyme.

 

Heb je een teek gespot op je huid? Tijd voor actie! Met een speciale tekentang, tekenlepel of tekenlasso verwijder je de teek op een veilige manier. Zonder een dergelijk hulpmiddel is het onbegonnen werk: met je nagels kun je de volledige teek niet verwijderen. Ook andere middelen zoals een pincet zijn niet precies genoeg om de parasiet op de juiste manier uit je huid te halen. Verwijder een teek met het juiste hulpmiddel zo snel mogelijk na de tekenbeet: je hebt een minimale kans op besmetting wanneer je de teek binnen acht uur na de beet verwijdert. Noteer bij de verwijdering van de teek wanneer je gebeten bent, waar je gebeten bent en wanneer je de teek verwijderd hebt. Let daarna nog drie maanden op de plek waar de teek zich heeft vastgebeten: verkleuringen van de huid of andere klachten met betrekking tot de ziekte van Lyme kunnen na een paar weken of maanden ook nog optreden. Een rode kring op de plek van de beet, genaamd Erythema Migrans, wijst bijvoorbeeld op deze ziekte.

 

tekentang

Correct verwijderen van een teek

Een teek verwijderen is niet moeilijk maar moet dus wel met precisie gebeuren. Met een tekentang druk je de grijpers van de tang open door middel van drukpunten (zoals bij een pen). De ‘bek’ van de tang opent waarna je de teek stevig kunt vastpakken. Verwijder vervolgens de teek met een draaiende beweging en trek de teek er opwaarts uit. Let goed op dat je de hele teek tot aan de kop goed vast hebt voordat je hem eruit trekt. De Tick Remover van Care Plus® is bijvoorbeeld een handige tang om de teek mee te verwijderen. Een tekenlasso is tevens bedoeld om een teek uit je huid te halen. De lasso kan aan de hand van een schuifsysteem worden aangepast op de grootte van de teek. Leg de lasso om de teek heen en trek de lasso strak met het schuifsysteem. Vervolgens haal je met een draaiende beweging de teek rustig en voorzichtig uit de huid. Met een tekenlepel kun je ook een teek verwijderen: hiermee schep je als het ware de teek uit je huid. De lepel heeft een V-vormige inkeping die je tegen de teek aanzet. Wanneer de inkeping zo dicht mogelijk tegen de teek staat kun je de teek uit je huid ‘scheppen’. Ontsmet na het verwijderen van de teek altijd het wondje met 70% alcohol of met jodium.

 

Hoe gebruik je een tekentang?

Hoe verleidelijk het ook is om een teek met een pincet uit je huid te trekken is dit absoluut het laatste wat je moet doen. Wanneer je een teek niet op de juiste manier verwijdert is de kans op een besmetting groter. Knijp een teek bijvoorbeeld ook nooit fijn. Tijdens het knijpen kan een teek zijn gehele maaginhoud mét eventuele besmetting lozen waardoor je alsnog besmet kunt raken. Irriteer een teek nooit wanneer je opmerkt dat je een tekenbeet hebt. Krab er niet aan, trek er niet aan en irriteer de teek niet met middeltjes zoals alcohol of olie. We raden het tevens af om de teek te prikkelen door middel van verhitting of verkoeling. Gebruik dus altijd de juiste middelen om de teek zo veilig mogelijk te verwijderen. Vernietig daarna het beestje met een hard voorwerp. Op die manier kan de teek geen andere gastheer zoeken en zich dus niet verder verspreiden. Gooi een levende teek nooit terug in de natuur: daar zal hij gewoon weer wachten op een volgend slachtoffer.

 

38395-psh3-care-plus-tickremover-201703_1.0We hebben een tekentangen getest van diverse merken. De Care Plus Tick remover komt goed uit de bus, omdat deze een inkeping heeft in de grijper en voldoende grijpkracht heeft. De bijgeleverde alcoholdoekjes om het wondje schoon te maken is ook een plusput. Instructies voor gebruik zijn erg helder. Eerst draaien, dan trekken. Zie de video waar een echte teek met gemak wordt verwijderd.

care-plus-ticks2goEen alternatief voor de tekentang is de Care Plus Ticks-2-go, een handige tekenverwijderaar in de vorm van een koevoet met twee V-vormige inkepingen van verschillende formaten. Het grootste voordeel van deze verwijderaar is dat je de Ticks-2-go aan je sleutelhanger kunt hangen en dus altijd bij je hebt. Voor deze tang geldt ook: eerst draaien, dan pas trekken.

 

Wanneer naar de huisarts?

correct verwijderen

Zelfs wanneer je een teek op de veilige manier binnen een paar uur verwijderd hebt kunnen er klachten optreden. Houd dus altijd de beetplek en de huid eromheen in de gaten in de weken na de beet. Verschijnt er alsnog een rode kring ook al heb je de teek op tijd uit je huid gehaald? Ga dan onmiddellijk naar de huisarts voor een antibioticakuur. Hoe sneller je erbij bent, des te hoger de kans dat je besmetting tegen kunt gaan. Er kunnen ook klachten optreden zonder dat je te maken krijgt met een rode vlek of een rode ring op de huid. Heb je bijvoorbeeld in de weken na de beet last van grieperige verschijnselen, spierpijn en/of koorts? Laat je dan voor de zekerheid controleren bij je dokter: je kunt na een tekenbeet beter het zekere voor het onzekere nemen.

 

In sommige gevallen ontstaan er huidklachten, zenuwklachten of hartklachten. Ook kun je last krijgen van je gewrichten. Dit kan gebeuren wanneer de besmetting in het eerste stadium niet (goed) behandeld is, maar kan tevens een uiting zijn van het eerste stadium van de ziekte van Lyme. Niet iedereen krijgt dezelfde klachten en de klachten komen ook niet allemaal op hetzelfde moment. Ga dus altijd, dus ook bij enige twijfel, naar de huisarts wanneer je last hebt van bovenstaande klachten.

Teek verwijderen bij je huisdier

Naast de mens ziet de teek ook in dieren een fijne gastheer: de teek selecteert zijn prooi op geur en lichaamstemperatuur en is daarom geïnteresseerd in je hond of kat. Ga je met je hond bijvoorbeeld het bos in of wandel je met je viervoeter veel in het park? Check bij thuiskomst dan altijd op eventuele tekenbeten. Verwijder ze direct met een speciale tekentang wanneer je ze opmerkt. Je hoeft niet naar de dierenarts om een teek te verwijderen: net als bij de mens is een kwalitatieve tekentang voldoende om de teek op een veilige manier te verwijderen. Controleer altijd of de kop van de teek er ook uit is. Een teek die blijft zitten kan namelijk een ontsteking veroorzaken. Om een tekenbeet bij je huisdier te voorkomen helpen diverse middelen zoals een tekenhalsband. Merk je dat je huisdier zich anders gedraagt na een tekenbeet? Schakel dan een dierenarts is voor een controle.