Tekenbeet voorkomen

Een tekenbeet voorkomen is beter dan genezen. De opkomst van de teek maakt buiten zijn een stuk minder onbezorgd. Een teek kan besmet zijn met de Borrelia bacterie, die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Gelukkig zijn er praktische oplossingen waardoor je nog steeds kunt genieten van het buiten zijn, tuinieren, golfen, spelen en met blote voeten in het gras lopen.

Hoe voorkom je een tekenbeet?

Anti-Teek spray
Anti-Teek spray

Een tekenbeet voorkomen kan niet met huis-tuin-en-keuken middelen. De teek is erg sterk en kan lang overleven. Het eerste advies is altijd om op de paden te blijven, je broekspijpen bij je sokken in te doen en een uitvoerige tekencontrole uit te voeren bij thuiskomst. Maar om echt veilig buiten te kunnen recreëren en je niet constant zorgen te maken is grover geschut nodig. Care Plus heeft daarvoor een speciale Anti-Teek spray ontwikkeld. Care Plus Anti-Teek beschermt je tot 6 uur tegen tekenbeten.

Een alternatief is DEET, een sterk muggen- en tekenafweermiddel. DEET beschermt afhankelijk van de gekozen concentratie 3 tot 5 uur tegen teken.

Geimpregneerde sokken tegen tekenbeten
Teekwerende sokken

Omdat de teek van onderen komt, uit het struikgewas, gras en de heide, is het belangrijk om je voeten te beschermen. Dit kan met gewone sokken, alhoewel teken gewoon omhoog zullen klimmen op zoek naar een bloedmaal. Een verstandigere keus zijn sokken geïmpregneerd met permetrine. Dit middel is dodelijk voor de teek en onschuldig voor de mens. Care Plus Bugsox is een voorbeeld van geïmpregneerde sokken. De teek krijgt geen kans om via je voet omhoog te kruipen en zich in je huid vast te bijten.

Belang tekenbeet voorkomen

Waarom is het zo belangrijk om een tekenbeet te voorkomen? Omdat de ziekte van Lyme ernstige symptomen kan veroorzaken, zeker als er lange tijd tussen de beet en de behandeling zit. Voorkomen is beter dan genezen en juist omdat de tekenbeet geen pijn doet, geen bult of jeuk veroorzaakt en lastig te herkennen is, is het belangrijk om geen tekenbeet op te lopen.Daarnaast is de diagnose van de ziekte van Lyme lastig vast te stellen, omdat de symptomen erg verschillen per persoon en tijd. Ook lijken veel symptomen op andere ziekten, als MS.

Ziekte van Lyme

De ziekte van Lyme is een infectieziekte, veroorzaakt door de Borrelia Burgdorferi bacterie (spirocheet). Deze wordt overgedragen door de schapenteek, de teek die in het grootste deel van Europa, Azië en de Verenigde Staten voorkomt. De ziekte van Lyme is een gemene ziekte, juist omdat de symptomen veel lijken op andere ziekten en de gevolgen op lange termijn ernstig zijn. Krijg je na een tekenbeet last van de volgende symptomen, ga dan meteen naar je huisarts!

De symptomen:

Enige tijd na de tekenbeet kun je griepachtige klachten krijgen, zoals hoofdpijn, stijve nek, koorts, spierpijn en vermoeidheid. Deze klachten kunnen weer verdwijnen. Als de Lyme-bacterie zich door het lichaam verspreid (dissemineert), krijg je last van enkele of gecombineerde symptomen. Daarna houden de klachten vaak aan en kunnen klachten zich uitbreiden naar o.a. neurologische (zenuwstelsel/hersenen), dermatologische (huid), reumatologische (spieren en gewrichten), cardiologische (hart), opthalmologische (ogen) en psychiatrische klachten. De ziekte van Lyme is een multi-systeem ziekte, waardoor je nooit last hebt van 1 symptoom, maar van een combinatie van meerdere.
Het ziekteproces van de ziekte van Lyme is onder te verdelen in 3 stadia:

  1. lokale huidinfectie
  2. vroege gedissemineerde infectie
  3. chronische Lyme-Borreliose.

De lokale huidinfectie treedt niet bij iedereen op, terwijl behandeling in dat stadium het grootste effect heeft. Voor de diagnose van de ziekte van Lyme is nog geen eenduidige standaard.