Ziekteverwekker van Lyme gevonden in 10 soorten muggen

Onderzoekers hebben de spirocheet (spiraalvormige bacterie) ‘Borrelia Burgdorferi sensu lato complex’ gevonden in DNA van muggen. Dit is nadelig, want deze bacterie veroorzaakt de ziekte van Lyme. De ziekte van Lyme wordt normaal gesproken overgedragen door een tekenbeet. Ruim 1,2 miljoen mensen in Nederland worden per jaar gebeten door een teek. Waarvan 23.500 mensen de ziekte van Lyme krijgen. Dit recente onderzoek geeft aan dat deze ziekte mogelijk ook verspreid kan worden door muggen.

borrelia-burgdorferi
borrelia-burgdorferi

Groot Duits onderzoek

Onderzoekers hebben voor het eerst muggen en larven uit 42 verschillende geografische gebieden van Duitsland onderzocht. Dit was het eerste onderzoek naar Duitse muggen voor de aanwezigheid van deze bacterie. Er is Borrelia DNA gevonden in maar liefst tien verschillende soorten muggen.

De mug is in potentie ook een Borrelia drager

Als we de uitkomst van dit onderzoek moeten geloven is het heel goed mogelijk om de ziekte van Lyme te krijgen door een muggenbeet. Alhoewel besmetting op de mens nog niet wetenschappelijk is aangetoond. Wanneer dit wel zo is, is het voorkomen van muggenbeten een stuk belangrijker geworden.

Bron: Sciencedirect.com